contoh sajak bahasa sunda

(Sajak Bahasa Sunda) Kumpulan Contoh Sajak Bahasa Sunda Beserta Pengertian,Ciri dan Jenisnya

Contoh Sajak Bahasa Sunda –  Setelah pada artikel sebelumnya Oncom man telah membahas tentang materi yang berkaitan dengan bahasa sunda lainnya seperti carpon bahasa sunda, pidato bahas sunda dan kumpulan dongeng bahasa sunda, kini Oncoman akan kembali melanjutkan dengan materi pembahasan bahasa sunda lainnya yaitu tentang sajak bahasa sunda.

Semoga  dengan situlisnya kumpulan contoh sajak bahasa sunda ini dapat membantu tugas teman- teman semua dalam mata pelajaran muatan local bahasa sunda.

Insya Allah apa yang akan dibahas bukan cuma tentang contoh sajak bahasa sunda nya  saja akan tetapi berikut dengan pengertian sajak bahasa sunda, ciri ciri sajak bahasa sunda tentang berbagai tema, mulai dari tema sajak sunda cinta, sajak sunda rindu, sajak sunda sedih, sajak sunda alam, sajak sunda paturay tineung, sajak sunda tentang ibu , sajak sunda tentang guru dan beragam sajak sunda lainnya.

Lengkap bukan? Yaps, tentu saja Oncom man akan memberikan pembahasan tentang sajak sunda yang selengkap- lengkapnya  agar teman teman semua dapat betah untuk mencari bahan pembelajaran di tutugon.com.

Berikut pembahasan lengkapnya tentang pengertian sajak sunda, ciri ciri sajak sunda dan beberapa contoh sajak sunda dan artinya.

Pelajari dengan baik dan benar yaaaa..:)

Jangan lupa juga terlebih dahulu membaca bismillah !!


Pengertian sajak

contoh sajak bahasa sunda
batampos

Apa itu sajak? Menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) sajak adalah salah satu dari sekian banyak jenis puisi yang tidak terlalu terikat dengan aturan bentuknya.

Artinya , sajak ini merupakan puisi yang sama sekali tidak terikat pada setiap kata- katanya, jadi kita dapat dengan bebas menuliskannya. Oleh karena itu sering Kita mendengar istilah sajak bebas.

Istilah sajak itu sendiri berasal dari bahasa yunani yang artinya “membuat” atau “pembuatan” dan dalam bahasa inggris sajak biasa disebut dengan nama poem atau poetry.

Secara garis besarnya sajak atau puisi sama- sama berupa penyampaian pesan atau gambaran tentang suasana hati seseorang lewat kata-kata sebagai media penyampaiannya.

Selain sajak ada pantun, bidal, seloka, karimina, gurindam, talibun, dan syair yang termasuk kedalam seni sastra puisi lama. Seni sastra tersebut ditulis dengan berbagai macam penulisan bahasa.

Karenanya ada banyak sekali macam variasi sajak  dengan menggunakan bahasa yang berbeda beda.


Ciri- ciri Sajak

Pengertian sajak sudah Oncoman bahas, nah sekarang mari Kita ketahui tentang ciri- ciri dari sajak

  • Sajak merupakan puisi yang ditulis oleh rakyat, sehingga terkadang Kita tidak mengenali setiap pengarangnya.
  • Pada penyampaian sajak hanya dari mulut ke mulut saja, namun seiring perkembangan zaman akhirnya sajak sudah mulai ditulis dalam bentuk tulisan.
  • Sajak terikat oleh aturan- aturan tertentu seperti jumlah baris tiap baitnya, jumlah suku kata dan juga rima.

Pengertian rima :  Rima adalah pengulangan bunyi yang berselang, baik di dalam larik sajak maupun pada akhir larik sajak yang berdekatan.

  • Mempunyai bentuk yang berbeda- beda dan berurutan pada baris yang sejajar.
  • Sajak dibangun dalam pola tertentu.
  • Unsur- unsur yang mempengaruhi sajak diantaranya unsur lagu, irama dan juga keharmonisan bunyi.
  • Bahasa dalam sajak cenderung bersifat konotatif. Bahkan hampir semua jenis sajak memakai konotasi bahasa.

Pengertian konotasi : Konotasi adalah makna kultural atau emosional yang bersifat subjektif dan melekat pada suatu kata atau frasa. Sementara itu, makna eksplisit dan harfiah dari suatu kata atau frasa disebut denotasi. Konotasi dapat berbentuk positif maupun negatif.

  • Sajak mempunyai tiga unsur pokok
  1.  emosi
  2. Bentuknya
  3. Kesan

Ketiga unsur pokok tersebut tidaklah berdiri sendiri, melainkan saling mendukung satu sama lain untuk mencapai suasana yang penuh akan unsur kepuitisan.


Contoh Sajak dalam Bahasa Sunda Lengkap

contoh sajak bahasa sunda
pixabay.com

Pengertian dan ciri- ciri sajak sudah Kita bahas, nah sekarang mari Kita langsung ketahui beberapa contoh sajak dalam bahasa sunda.

 


Contoh Sajak Paturay Tineung


contoh sajak bahasa sunda
smkn1sumedang.com

SAJAK GUPAY KATINEUNG

Aya mangsana datang

Aya mangsana miang

Datang dipapag ku gumbira

Miang dijajap ku cimata

…..

Aya mangsana gumbira

Aya mangsana nembragkeun cimata

Gumbira dipapag suka senang

Cimata dijajap ku kamelang

…..

Aya mangsana senang

Aya mangsana melang

Senang dipapag ku makalang

Melang dijajap ku kabimbang

…..

Ranggeuyan sungkeman kaheman

kadeudeuh Bapa, Ibu guru nu moal sirna

nu moal kasilih ku waktu

nu moal perlaya ku jaman

tekad anjeun nu satia

seungitna sumebar di alam dunya

…..

Tilu taun lamina

Abdi sadaya di atik ku pangaweruh

nu mucekil tan linuwih

hatur nuhun ibu,

hatur nuhun bapa,

hatur nuhun ku mangrupi-rupi

kadeudeuh ka kanyaah

nu nyimbutan di ieu sakola

…..

sok emut panyarek ti ibu

sok emut panyarek ti bapa

ku lantaran kabodoan ti abdi sadaya

ku lantaran kakirangan ti abdi sadaya

ku lantaran kahilapan ti abdi sadaya

ku lantaran kabangoran ti abdi sadaya

ku lantaran kaawonan ti abdi sadaya

neda di hapunten tina sadaya

kahilapan, mugiya awur cukup gumulung

…..

Rerencangan sadaya anu waluya

sinar candra nu mencrong wengi tadi

nyimbolkeun kasedih dina mangasa ayeuna

cahya panon poe nu nyaangan marcapada

baris jadi saksi sumanget urang

jentreng kacapi jadi

pangjajap paturay tineung

Kiwari cunduk waktu ninggang mangsana

Mangsa nu diguratkeun ku Pangeran

…..

Abdi miang, ibu

Abdi miang, bapa

najan beurat nyuhun abot nanggung

kabendung ku kasedih

mayunan hirup nu nyata

Abdi miang, ibu

Abdi miang, bapa

Abdi miang neda pidu’a

naraskeun hanca ngahontal cita-cita

…..

Pileuleuyan-pileuleuyan

sapunyere pegat simpay

ayeuna urang papisah

dina mangsa nu ditangtukeun

urang patepang deui

kayaning dina kabagjan

dunya aherat.


Contoh Sajak Bahasa Sunda Cinta 1


Mohokeun anjeun

Rasa sesal ieu asa teu aya guna.

Teu sanggem robih saniskanten

…..

Anu atos terucap.

anu atos dijieun.

sarta anu atos di lekasan..

…..

Di dieu ahirna abdi teurang

Hartos nu tos abdi tinggalkeun

Sarta sadaya anu tak abdi teurang

…..

Hoyong abdi akhiri dugi poe ieu

Dugi ahirna abdi tiasa melong sarangenge

Kalawan teger… Abdi tiasa mohokeun anjeun


Contoh Sajak Bahasa Sunda Cinta 2


Sareng anjeun

Sareng anjeun.

Anu terindah dina impen kuring, nu bisa damaikan hate kuring

Sareng anjeun.

Hal anu ter-endah lenyapkan sunyi kuring jeung neteteup tina hate kuring.

…..

Endah senyuman anjeun.

Siratkeun nadi kuring nu lumpat Ngudag pikiran sarta impian kuring..

…..

Margi lalampahan ieu kalintang keneh, Sarta dugi akhirna ka cipta

Impian anjeun sarta impiankuring Ngareupkeun anjeun..

Contoh Sajak Sunda Cinta

…..

Tiris na wengi ieu asa karasa pisan, Sepi na hate ieu oge teu leungit-leungit

Jiwa ieu atos lami ngahareupkeun Bisa lebet ka hate anjeun..


Contoh Sajak Sunda Cinta 3


Kadang abdi terus ngarasa ka ingetan bayangan anjeun nu tos teu aya

Disisi lain, hate ngarasa kasepian, Ngarasa teu pernah sempurna

………

Asa aya nu ngaganjel dijero hate Nu nyieun ngarasa teu pernah sempurna

Kadang abdi coba nanya ka sang waktu, Namun teu pernah dijawab

…….

Apa bener ieu nu ngaranna cinta? Naha tapi nu ku urang rasakeun

Asanateh teu pernah nyata..


Contoh Sajak Bahasa Sunda Rindu 1


Bayangan

Kunaon terus hadir bayangan anjeun

nu terus aya jeung ngusik hate abdi..

…….

Apa memang ngan saukur anjeun nu aya di hate abdi?

Naha sok wae bayangan anjeun nu datang di impiann kuring!

…….

Lebet sarta mengusik ketenangan hate kuring

Apa salamina kuring teu tiasa leupas ti anjeun?

Apa saleresna, leres ngan anjeun hungkul nu aya di hate kuring ?


Contoh Sajak Sunda Rindu 2


“Anjeun nyieun kuring sampurna”

…..

Tina sore ieu, sateuacan senja leungit

Kuring sadar yen hirup gede pisan hartina

Wanci sakedap kuring manggihan cinta

Abdi ucapkeun hatur nuhun ka panggeran anu atos mangpagihan kuring jeung manehna.

…..

Sanggeus sadaya rasa anu harita kapendam ayena jadi kanyaataan.

Diri kuring anu tadina hampa ayena bisa ka ubaran ku ayana diri anjeun.

Anjeun datang nyieun sapo-poe kuring jadi sampurna.


Contoh Sajak Bahasa Sunda Cinta


“Kajujuran cinta”

…..

Kajujuran dina cinta moal aya hartosna lamun teu aya kapercayaan anu tangtos

Kasatiaan dina cinta moal aya nyatana lamun teu aya buktina.

…..

Lamun anjeun resep ngomong resep

 Lamun anjeun sebel ngomong sebel

…..

Omongkeun sing jelas..

Sabab hate moal pernah bisa dibohongan.


Contoh Sajak Bahasa Sunda Indung


contoh sajak bahasa sunda
kasihsayang.com

“Do’a pikeun indung”

…..

Indung..

Basa abdi keur bungah atawa ngarasa sedih, anjeun terus aya sareng abdi. Basa abdi keur ngarasa kasusahan anjeun oge terus aya sareng abdi. Namun, abdi kadang osok midamel anjeun sedih ku sabab kalakuan abdi, hampurakeun abdi indung.

…..

Indung..

Sabot anjeun masihan nasehat abdi sering ngabantah. Sabot anjeun masihan peringatan abdi malah osok sering ngalawan na. Tapi, sagala tingkah laku abdi anjeun terus wae bisa ngahampura keun nana. Hampura keun abdi indung.

…..

Indung..

Anjeun nyaeta hiji sosok anu paling bageur nu aya dina hirup abdi. Anjeun oge pahlawan pikeun abdi, abdi ucapkeun hatur nuhun tina sagala-galana kanggo anjeun. Sabab anjeun nyaeta sang surya anu terus nyinar keun cahyana pikeun abdi di dunya ieu.

…..

Ya allah pangeran abdi..

Pasihankeun kasehatan jeung umur panjang pikeun indung abdi. Pasihan balesan anu sa alus-alusna sakumaha anjeuna nu atos masihan pikanyaah nu ageng ka abdi. Jaga oge anjeuna dugi abdi tiasa ngabahagia keun nana. Amin ya rabbal alamin..!


Contoh Sajak Bahasa Sunda Indung 2


Sajak “Indung, hampura abdi tina sagala kalepatan”

…..

Napas demi napas anjeun terus ngadoakeun abdi, nu nyieun abdi bisa kajaga jeung ngarasa bagja nepi ka ayena.

…..

Indung abdi, nu ku abdi di pikanyaah mugi-mugi gusti allah nangtayungan anjeun salamina di satiap dinten-dinten anjeun.

…..

Indung.. Hampurakeun abdi tina sagala kalepatan, kasalahan, kaangkuhan, kakurangan, jeung sajabana. Nuhun abdi ucapkeun wahai indung nu jadi pahlawan abdi.

…..


Contoh Sajak Bahasa Sunda Indung


Sajak “Kemuliaan indung”

…..

Dina poe isuk ieu anjeun hudangkeun abdi pake seuri anu endah. Anu ngelehkeun cahya panon poe dina pesona endahna diri anjeun.

…..

Anjeun barengan lengkah pean ieu ku lantunan doa-doa ti anjeun, Anu ngajadikeun sadaya dinten hirup abdi jadi endah.

…..

Indung anjeun nyaeta pahlawan dina hirup ieu, anu rela naruhkeun nyawa kanggo kuring. Anjeun nyaeta permata nu aya dina hirup abdi, anjen bakal abdi jaga saumur hirup abdi.

…..

Gusti nu agung. .

Kabulkeun doa abdi anu lemah ieu pikeun indung abdi “Abdi hoyong ngabahagiakeun indung abdi, di jalan anu halal, dina ridho sarta pangestu ti gusti.

” Abdi hoyong, anjeuna dipikanyaah ku gusti allah. Sepertos indung abdi anu ngajaga abdi ti mimiti abdi orok dugi ka gede ayena.


Contoh Sajak Kaendahan Alam


contoh sajak bahasa sunda
yuktravelling.com

Kaėndahan Alam

…..

Cahaya panonpoė

Nyaangan kana hate

Hiliwirna angin tiis kana hate

Tatangkalan tinggarupay

Nambah ėndahna alam

…..

Lemah cai negeri nu can ku polusi

Alam ėndah nu merenah

Ulah nepi ka punah

Ku urang kudu dipusti

Supaya tetep asri lestari

…..


Contoh Sajak Bahasa Sunda Keindahan Alam


Alam Ciptaan Gusti Nu Endah

…..

Angin sejuk datang tina poe isuk

Nyambut matahari nu datang isuk-isuk..

…..

Hejona tatangkalan endag-endagan katiup angin

Nuhun pisan gusti, kanikmatan nu tos kabeh bisa abdi rasakeun..

…..

Kaendahan alam nu tos anjeun ciptakeun

Memang sungguh kakuasaan nu moal aya tandingan nana..


Contoh Sajak Sunda tentang Pahlawan


contoh sajak bahasa sunda
kliktrendy.com

Pahlawan kanggo nagara Indonesia

…..

Kuatna musuh henteu anjeun jadikeun alesan, pikeun ngalawan perang ngalawan panjajah..

Pahlawan terus bejuang kanggo kamerdekaan nagara indonesia.

Anjeun perang dijalan nu dipirido ku allah ta’ala, janten mangpaat kanggo nagara jeung bangsa..

Kadang urang sok poho kana jasana pahlawan, anu tos ngorbankeun jiwa sarta nyawana..

Kanyeri nu tos di rasana, sakabehna kanggo nagara urang nyaeta Indonesia!


Contoh Sajak tentang Pahlawan


Pahlawan Indonesia

…..

Suara tembakan henteu anjeun hiraukeun, pikeun ngabela bangsa indonesian nu bebas tina panjajahan..

…..

Harta sarta nyawa anjeun korbankeun..

Maju terus teu pernah gentar saeutik oge pikeun ngusir maranehna para panjajah..

…..

Mugi-mugi semanget juang anu anjeun wariskeun harita tiasa dirasakeun ayena, pikeun nuntun bangsa indonesia supaya terus maju..

…..

Mugi-mugi oge amal, ibadah, sarta jasa anjeun nyaeta para pahlawan sadayana bisa di tampi ku gusti allah taala..


Contoh Sajak Bahasa Sunda tentang Guru


contoh sajak bahasa sunda guru
ummionline.com

Guru, anjeun aya terus di hate abdi

(Guru, engkau selalu ada dihati ku)

Guru..

Anjeun nyaeta pahlawan pikeun abdi..

Anu ngajaran abdi ku pinuh rasa bungah jeung ikhlas..

Pake naon abdi kedah bisa ngabalesna?

Guru..

Anjeun teu pernah cape jeung nyerah pikeun ngabimbing abdi..

Ayena, abdi janji moal pernah nyerah pikeun diajar elmu ku anjeun, sabab abdi hoyong sami sepertos anjeun..

Guru..

Anjeun sapertos pahlawan anu terus nya’angan jalan abdi..

Anjeun ajarkeun abdi sadaya elmu pikeun supaya cita-cita abdi bisa ka capai engkena.

Guru..

Anjeun teu pernah cape anjeun ngajaran urang sadayana..

Pasti bakal abdi inget terus nasehat anjeun..

Guru..

Sanajan urang henteu kapanggih deui..

Nanging anjeun pasti terus aya di hate abdi..


Contoh Sajak Bahasa Sunda untuk Guru


Doa pikeun guru nu ku abdi pikanyaah

(Doa untuk guruku yang ku sayang)

Wahai, guru abdi..

Mulia pisan hate anjeun ngajaran sarta ngadidik abdi..

Anjeun teu pernah kenal letih sarta bosen..

…..

Mugi-mugi pangeran ngaridhoan sagala anu anjeun lakukeun..

Ya Allah… Peliharakeun kabagjaan pikeun guru abdi supaya teras aya dina rahmatna gusti.

…..

Hampurakeun abdi wahai guru..

Pikeun kasalahan abdi murid anjeun ieu nu mungkin sering nyieun kakesel anjeun..

Abdi serahkeun jiwa raga ieu supaya bisa di didik ku anjeun.

…..

Tina izin allah ya Rabbi…

Anjeun nyaeta guru abdi anu sajati..

Mugi pangeran masihan rahmatna pikeun anjeun..

Guru abdi nu ku abdi pikanyaah!


Contoh Sajak Bahasa Sunda untuk Guru


Nuhun pisan guru

(Terimakasih banyak guru)

…….

Hatur nuhun teu bisa kaukur kanggo anjeun..

Hatur nuhun teu bisa kakira kanggo anjeun..

Hatur nuhun sagede-gedena kanggo anjeun..

Hatur nuhun sakali deui kanggo anjeun guru..

…….

Anjeun atos masihan jalan nuju kahirupan anu mendingan kanggo abdi..

Anjeun masihan pitulung, sa teu acan abdi mentakeun nana..

…….

Anjeun sepertos cahya dina poekna jalan hirup abdi..

Anjeun sepertos tetesan embun isuk anu paling endah..

…….

Hatur nuhun guru..

Diri anjeun moal pernah bisa abdi pohokeun..

Jasa anjeun pasti langgeng di sapanjang jalan hirup abdi, nuhun pisan guru!

 

Sajak Bahasa Sunda

Leave a Comment

%d bloggers like this: